Photo credit: Christian Roth Christensen - VisitNorway.com
Aproape necunoscută în România, comunitatea Sami reprezintă de fapt populația indigenă din nordul Peninsulei Scandinave. Nomazi până în urmă cu doar trei decenii, cei mai mulți Sami pot fi întâlniți în regiunea Finnmark din nordul Norvegiei, în Laponia (atât finlandeză cât și suedeză), precum și în Peninsula Kola din nord-vestul Rusiei.
Eronat denumiți ’’eschimoși’’ sau ‘’laponi’’, celebrii crescători de reni perpetuează o cultură absolut fascinantă, pe care o poți descoperi într-una dintre călătoriile noastre autentice. Dar până atunci și pentru că 6 Februarie este Sami National Day, iată câteva curiozități despre care punem pariu ca habar nu aveai!
Photo credit: CH - VisitNorway.com
8 anotimpuri
Pentru că trăiesc în natură și în comuniune cu aceasta, Sami împart anul în 8 sezoane distincte, în funcție de climă și de ritmul natural al turmelor de reni. Practic pe lângă cele 4 anotimpuri clasice, Sami disting și tranziția dintre acestea. În plus, durata fiecărui sezon nu este una rigidă, sfârșitul iernii fiind atunci când renii încep să migreze spre Nord. Primăvara în schimb, coincide cu apariția iezilor de ren.
Limbile Sami
Există nu mai puțin de 9 limbi Sami, toate diferite și niciuna nu seamănă cu nici o limbă scandinavă! Dintre cele nouă, mai des folosite sunt doar cinci: Nord Sami (vorbită de două treimi din populație), Sud Sami (mai ales în centrul Norvegiei și sudul Laponiei finlandeze), East Sami, Lule Sami și Pite Sami. De menționat că populația Sami a fost discriminată pentru o lungă perioadă de timp, mai ales în secolul trecut, atunci când le-a fost interzisă vorbirea propriei limbi. Între timp, comunitatea este recunoscută pe deplin și sprijinită să-și păstreze identitatea culturală, iar guvernul norvegian a adresat scuze oficiale în 1999.
Photo credit: Terje Rakke - VisitNorway.com
Muzica joik
Avându-și originea în ritualurile șamanice și fiind cântată a cappella sau acompaniată de un tambur, joik-ul este muzica tradițională a poporului Sami și una dintre cele mai vechi forme de a cânta din Europa. De regulă polifonică și cu un sunet pur și simplu mistic, aceasta se aseamănă cu cea a amerindienilor și cu cea a inuiților din Asia. Iar dacă ești curios să o asculți, află că există chiar și un radio Sami: https://radio.nrk.no/direkte/sapmi Altfel, poate că ai văzut filmul de animație Frozen, dar habar n-ai avut că una dintre melodiile din coloana sonoră este de fapt adaptarea unui cântec Sami, compus de către un Sami și cuprinzând fragmente de joik.
Porro, Lakka, Nutukkaat
Existența comunității Sami este dintotdeuna dependentă de cea a renilor, mereu urmându-și turmele și trăind împreună cu acestea. Pentru că renii (porro în limba Sami) reprezintă viață, oferind hrană, transport, îmbrăcăminte și sursă de venit. În vreme ce blana de ren izolează perfect împotriva frigului, iar carnea este foarte sănătoasă și proteică, coarnele servesc la confecționarea de unelte. Iar dacă ajungi să trăiești un authentrip în Laponia, sigur vei fi surprins să descoperi celebrii nutukkaat, încălțămintea tradițională Sami. Deopotrivă călduroși și foarte aspectuoși, acești nutukkaat sunt încă purtați de unii localnici.
Cât despre gastronomia Sami, mereu naturală și sănătoasă, este pur și simplu un deliciu! O gastronomie simplă, pe bază de produse din natură, precum fructele sălbatice (lakka – zmeură arctică de culoare portocalie, mustika – afine, etc...), carnea de ren sau peștele.
Photo credit: CH - VisitNorway.com
Parlamentul în formă de cort
Ei bine da, populația Sami are propriul parlament în orașul Karasjok din nordul Norvegiei, creat în 1989 ca urmare a unor lungi proteste ale comunității, pentru protejarea unui râu contra construirii de hidrocentrale. De atunci, acest parlament este recunoscut oficial, iar activitatea sa este concentrată strict pe comunitatea Sami. Și ce altă formă ar fi putut avea clădirea, dacă nu cea a unui lavvo, cortul tradițional Sami.