You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Moscova este unul dintre orașele mele de suflet, cu atât mai mult cu cât am avut șansa să și locuiesc acolo în două ocazii. Cum s-ar zice, n-am trecut prin Moscova ca simplu turist, deși evident că n-am ratat nici eu Kremlinul, Piața Roșie sau strada Arbat. Dar, dincolo de astea, am avut ocazia să descopăr puțin din viața reală a capitalei ruse și mai ales să-i aflu câteva locuri faine, mai puțin umblate de turiști, însă foarte populare pentru moscoviți. Ei bine, iată căteva experiențe de încercat la Moscova!

Shopping autentic în târgul Izmailovo

Era unul dintre locurile mele preferate pentru cumpărături, mai ales pentru decorul de basm, cu clădiri din lemn, vesele și colorate, asemenea satelor din poveștile rusești. În Izmailovo se ține un fel de târg în fiecare weekend, în care se vând suveniruri, obiecte artizanele, haine asemănătoare por-tului tradițional, blănuri, etc… Și chiar dacă ajungi doar în plimbare, e practic imposibil să nu pleci măcar cu o matrioșkă handmade, ori cu un șal înflorat din cele purtate de mai toate rusoicele. Târgul se află nu departe de stația de metro Partisankaya.

Să bei cafea în anticafenea și să mănânci bliny la Shokoladnitsa

Mai tot timpul când ieșeam seara cu colegii, alegeam o anticafenea. Da, știu că sună bizar, dar chi-ar așa îi spune! Și înseamnă un loc în care deși ai la discreție gustări și băuturi calde, nu plătești ceea ce consumi, ci timpul petrecut. Concept participativ deja cunoscut prin Europa, chiar și în România, dar inventat la Moscova :-) Iar Shokoladnitsa este cel mai popular lanț de cafenele (cu mini-restaurant) din Moscova. Dincolo de cafeaua bună și de ciocolata caldă grozavă, găsești niște bliny la Shokoladnitsa… să te lingi pe bot, nu altceva! Iar dacă nu e clar, vorbim despre clătite :-)

Să oferi sau să-ți oferi un ceai de la Casa Parlov

Trecând din întâmplare pe lângă Casa Perlov, am rămas impresionată de arhitectura neobișnuită a clădirii. Și dacă tot mă oprisem din drum, am zis să intru să văd ce se ascunde dincolo de fațada asiatică decorată cu dragoni. Ei bine, se ascunde o adevărată poveste desprinsă din alte vremuri, o minunăție de magazin de ceai și de cafea. Nu degeaba e cel mai celebru din toată Rusia! Așa că mi-am cumpărat un ceai negru rusesc, din acela strașnic, pe care încă-l consider cel mai bun ever. Și cum rușii nu beau niciodată ceaiul fără ceva dulce, m-am dat și la o cutie cu prăjiturele! Unde e? Păi cobori la stația de metrou Chistye Prudy și mai întrebi și tu :-)

Un prânz la Gastroferma

În Moscova găsești restaurante cu specific din toate colțurile lumii însă un loc drăguț unde se mănâncă foarte bine este Gastroferma. Un fel de „food court” rusesc în care am mers la un mo-ment dat cu colegii, învârtindu-ne vreo jumătate de oră pentru a ne decide. Atât de multe bunătăți erau peste tot! În final, am ales să ne răsfățăm cu specialități rusești, georgiene și armene. Și cum ne-a plăcut tot ce-am mâncat, am revenit și-n altă zi, încercând bucătăria asiatică. Delicios și atunci!Găsești Gastroferma la 10 minute de stația de metrou Krasnoselskaya.

Cu patinele prin Grădina Ermitaj

Probabil că cea mai îndrăgită activitate de iarnă a moscoviților este patinajul, dovadă fiind numer-oasele patinoare amenajate în Moscova. Și-n vreme ce turiștii se înghesuie pe cel din Piața Roșie, localnicii le preferă pe cele mai puțin celebre. De exemplu, superba Grădină Ermitaj în care am petrecut o zi de iarnă ca-n povești, patinând printre fulgi mari și zâmbind alături de prieteni faini. Uneori nici nu e nevoie de mai mult! Chiar dacă în Decembrie e frig la Moscova și cerul mai mereu gri, patinajul m-a înveselit și aș reveni cu drag în Grădina Ermitaj. Dar și vara e frumos, parcul fiind ideal pentru o plimbare romantică, departe de zgomotul orașului. Ca să ajungi la Ermitaj, cobori în stația Tsvetnoy Bul’var.

Liniștea unei plimbări prin Gradina Botanică

Aparținând Academiei Ruse de Științe, grădina botanică este un loc grozav pentru plimbări, fie pe jos, fie cu bicicleta. O oază de verdeață care m-a impresionat prin varietatea speciilor de plante și prin liniștea absolută, oferindu-mi un adevărat moment de respiro. Mă plimbam prin ea într-un final de primăvară, neștiind atunci că pășeam prin cea mai mare gradină botanică din lume. Grădina e aproape de faimoasa universitate Lomonosov (stația de metrou Lomonosovskiy Prospekt).

Un apus deasupra Moscovei

O mare pasiune de-a mea este să privesc de la înălțimi cât mai mari. Prin urmare, m-am bucurat să aflu c-aș putea vedea Moscova de sus, în zona de zgărie-nori numită Moscow City. Și da, e superb să privești capitala rusă de la etajul 89 al clădirii „Federation Tower”, de la o înălțime de 374 de metri! O alternativă mai cosy și romantică e lounge-barul de pe acoperișul hotelului Pekin. Acolo nu mai e despre adrenalină, ci despre a privi panorama capitalei relaxat, cu muzică bună și cu un pahar de vin.

Să vizitezi piața alimentară Danilovski

Căutând să fac cumpărăturile, mi-a recomandat o doamnă să caut colorata piață Danilovski. Dar ce zic eu colorată, căci e de-a dreptul instagramabilă! Un tablou cu sute de mirodenii, legume și fructe, provenind de prin toată Rusia, plus alte țări ex-sovietice. Nu prea sunt eu o fană a mersului la piață, dar Danilovski este ceva cu totul special. Dincolo de clădirea modernă, felul estetic în care sunt așezate produsele e demn de o expoziție! Și, deși prețurile nu-s mici, îmi amintesc că am cumpărat câte puțin din toate. Găsești piața nu departe de mănăstirea Danilov, la câteva minute de stația de metrou Tulskaya.