You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Vă mai amintiți de vacanțele de iarnă din copilărie, de tradițiile specifice sărbătorilor și de magia momentelor petrecute în familie? Cu sau fără zăpadă, acea perioadă din an rămâne probabil cea mai frumoasă. Și chiar dacă în România sărbătorile de iarnă tocmai se încheie, există țări în care Anul Nou abia începe.

Printre ele, și trei destinații AuthenTrip: Rusia, Armenia și Georgia. Fiind țări creștine pe rit vechi, acestea folosesc un calendar religios diferit de al nostru, sărbătorind Crăciunul în 7 Ianuarie și Revelionul o săptămână mai târziu! Dincolo de acest decalaj de timp, tradițiile și obiceiurile lor culturale sunt foarte variate și prea puțin cunoscute în România.

Armenia

În timpul sărbătorilor de iarnă, cele mai multe case amenajează o mică scenă a nașterii Domnului. Un alt obicei este legat de copiii care atârnă batiste de acoperișul casei, pentru ca acestea să fie umplute cu grâu prăjit, stafide și monede. Apoi, se urcă pe acoperiș și cântă colinde trecătorilor, spunând „Deschideți-vă plasa și umpleți-ne batistele,  aleluia, aleluia”.

În zilele noastre, copiii sunt obișnuiți să-l aștepte pe Ded Moroz (Moș Crăciun), însă în cultura armeană există un alt personaj, pe nume Kaghand Pap. Primul cuvânt derivă din latină și înseamnă „calendar”, Kaghand Pap fiind astfel custodele timpului și cel care anunță sărbătorile care urmează.

Acesta îi vizitează atât pe copii cât și pe adulții, dar nu pentru a le aduce cadouri, ci 7 „sfaturi” : respectul reciproc, pacea, onestitatea, înțelepciunea, munca, modestia și mulțumirea. Pe de altă parte, în Armenia nu există brad de Crăciun. În locul său, este folosit un pom obișnuit, care simbolizează copacul vieții și ale cărui ramuri sunt împodobite cu fructe uscate, stafide și semințe.

De pe masa de Anul Nou sunt nelipsite specialități precum pasuts dolma (un fel de sarmale umplute cu fasole roșie, mazăre, linte și orez), Anush Apur (supă cu fructe uscate ) și Ghapama (dovleac umplut cu orez, miere, nuci și fructe uscate), dar și celebrele deserturi gata (o plăcintă dulce, simbol al norocului și al fericirii) și pakhlava (baclava).

Georgia

Pe lângă clasicul brad de Crăciun, georgienii au propria decorațiune tradițională, confecționată din nuiele de lemn de nuc, cu franjuri lungi albe și pufoase, denumite Chichilaki. Franjurii cârlionțați sunt numiți basila, în onoarea bărbii Sfântului Vasile, protectorul animalelor și vestitorul Nașterii Domnului. Aceste decorațiuni sunt în general decorate cu fructe uscate, fructe de pădure și flori, ca o ofrandă adusă cerului pentru o recoltă bogată.

Georgienii cred că acest brad alb de Crăciun va aduce noroc și un an bun familiilor. Odată ce sărbătorile sunt încheiate, oamenii ard acești Chichilaki cu o zi înainte de Bobotează, pe 19 ianuarie, cu credința că necazurile și ghinionul din anul precedent se vor duce odată cu fumul copacului ars.

Masa de Revelion este bogată iar printre felurile tradiționale se numără Satsivi (o mâncare de pui cu sos de nuci), rulourile de vinete cu nuci și Gozinaki (desert pe bază de nuci caramelizate servit exclusiv de Anul Nou).

Rusia

În Rusia, locul lui Moș Crăciun este ținut de Ded Moroz, nimeni altul decât Moș Gerilă, cel care era sărbătorit și în România pe timpul perioadei comuniste. Acesta nu vine în seara de Crăciun, ci în cea de Revelion, fiind însoțit de nepoata sa, Snegurochka (sneg înseamnă zăpadă). Cei doi trec pe la casele copiilor cuminți pentru a le lăsa cadouri sub pomul de Anul Nou.

Și dacă Moș Crăciun din Laponia vine pe sania trasă de reni, Moșul rusesc vine pe troika, o sanie tradițională rusească cu trei cai. Ded Moroz poartă o haină ai cărei culoare poate fi roșie, albastră, argintie sau aurie căptușită cu blană albă, iar spre deosebire de Santa, acesta este înalt și slab smile 

În materie de gastronomie, pe masa rusească de Revelion nu poate să lipsească salata Olivier (celebra salată de boeuf) și șampania. Iar pentru cine își permite, caviarul! La miezul nopții, ceasul din turnul Kremlinului anunță intrarea în noul an, fiind urmat de un foc de artificii.

Deși Anul Nou începe oficial în Rusia pe data de 1 ianuarie, rușii sărbătoresc și vechiul revelion, pe data de 14 ianuarie. Un bun motiv pentru a petrece de două ori!


Photo Credits: Stroganova / Pixabay