You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

IDEE DE CĂLĂTORIE 100% PERSONALIZABILĂ

De câte ori nu ați visat la o călătorie în Laponia, în care să explorați acel tărâm de basm cu aurore boreale, să traversați Cercul Polar pe o sanie trasă de câini husky și să vă bucurați de peisaje sălbatice de iarnă?


Photo credit: K. Chae / Visit Finland

Ori poate să întâlniți turmele de reni ale indigenilor Sami, descoperind un stil de viață absolut fascinant. Iar dacă în visul vostru, totul se petrece autentic și uman, departe de grupurile de turiști veniți să-l caute pe Moș Crăciun, această vacanță în Laponia este fix pentru voi!  

Un sejur memorabil la capătul lumii, în Laponia tradițională și autentică, în mijlocul naturii și printre localnici. O experiență unică, off the beaten track și presărată cu activități specifice sezonului de iarnă. 


Photo credit. AuthenTrip

Călătoria în Laponia va debuta odată cu aterizarea pe aeroportul din Kittila, de unde veți fi transferați mult mai la nord, într-un sat cu numai 500 de locuitori. Un drum de 2 ore traversând păduri nesfârșite acoperite de zăpadă, gonind prin noaptea polară și poate, sub primele voastre aurore boreale… V-am prevăzut 3 zile în această regiune, suficient pentru a trăi câteva experiențe de povestit nepoților!


Photo credit: AuthenTrip

În program: o tură nocturnă cu rachetele pe zăpadă, o excursie cu sănii trase de câini husky, dar mai ales o expediție pe snowmobile prin peisaje sălbatice, până într-un cătun Saami.


Photo credit: AuthenTrip

O fi prea mult să amintim și despre plimbarea cu sania trasă de reni, ori despre noaptea într-un refugiu în mijocul naturii, fără electricitate și fără duș, dar cu saună, sobă cu lemne, povești la lumina lumânării și un perete din sticlă prin care vezi cerul? 


Photo credit: AuthenTrip

Apoi veți continua și mai la nord, pentru a ajunge într-un veritabil capăt de lume, pierdut pe frontiera dintre Finlanda, Norvegia și Suedia. Un sătuc cu doar 90 de locuitori permanenți, pe malul unui lac și la poalele muntelui Saana, locul sacru al comunității Saami. E locul cu cel mai pur aer din Europa, satul cel mai izolat din Finlanda și mai ales, regiunea în care anual, apar cele mai multe aurore boreale din toate țările nordice!


Photo credit: Kristaps Grundsteins / Unsplash

Cât despre cerul înstelat al tundrei, care pur și simplu te acoperă precum un clopot… e o întreagă poveste! Și trebuie trăită personal! Iar pentru a vă convinge, v-am prevăzut o excursie nocturnă pentru a observa aurorele boreale, undeva sus pe munte, însoțiți de un ghid local pasionat.


Photo credit: AuthenTrip

Ziua următoare, veți porni într-o expediție arctică până pe Muntele Halti, acoperișul Finlandei! Veți conduce propriul vostru snowmobile traversând peisaje sălbatice absolut fabuloase, trecând peste munți, când în Finlanda, când în Norvegia, și cu mari șanse să dați peste turme de reni.


Photo credit: AuthenTrip

Etapa de la capătul lumii se va încheia cu o partidă de pescuit la copcă, ocazie de a va încerca talentele de pescari pe lacurile înghețate din Laponia. Mai apoi, un zbor intern vă va aduce la Helsinki, unde veți petrece o ultimă noapte. Suficient timp pentru a face o plimbare prin frumoasa și liniștita capitală finlandeză, profitând de puțină atmosferă urbană, binevenită după întreaga aventura din Laponia.


Photo credit: Juho Kuva / Visit Finland

 Și uite așa, veți încheia povestea voastră de iarnă de la Cercul Polar

Buget

 • zborul intern Kittila/Helsinki, cu compania aeriană Finnair, pentru 4 adulți;
 • taxele aeriene pentru zborul intern; 
 • un bagaj de cală/pasager pentru zborul intern (in limita a 23 kg);
 • transferul privat de la aeroport din Kittila până la primul sat (2h aprox.); 
 • echipamente termice pe durata celor 2 etape din Laponia,
 • cazarea în mini-hotel tradițional, în 2 camere duble, pentru o durată de 2 nopți, cu demi-pensiune; 
 • cazarea în cottage scandinav privat, complet mobilat și utilat (2 camere, living cu șemineu, baie cu saună, colț bucătărie, etc...), pentru o durată de 3 nopți, cu demi-pensiune;
 • cazarea în hotel confortabil situat central, în 2 camere duble, pentru o durată de o noapte, cu mic-dejun;
 • transportul cu autobuz local în două rânduri (între cele 2 sate din Laponia și între cel de-al doilea sat și aeroportul din Kittila);
 • excursia cu sania trasă de câini husky, incluzând transferul dus/întors de la cazare, ghid-monitor anglofon, vizita fermei, ieșirea cu sania (traseu de 20km), băuturi calde și snack (durată totală activitate: 3h30-4h);
 • ieșirea nocturnă cu rachetele de zăpadă, incluzând ghid privat anglofon, băuturi calde și snack (durată activitate: 2h);
 • expediția de 24h până într-un cătun locuit de comunitatea Saami, incluzând transportul dus-întors pe snowmobile (2h fiecare), ghid anglofon, plimbarea cu sania trasă de reni, noaptea într-un refugiu privat în plină natură și pensiunea completă;
 • excursia pentru a observa aurorele boreale,incluzând transportul pe sanie trasă de snowmobile, ghid anglofon, băuturi calde și snack (durată activitate: 3h);
 • expediția până pe Muntele Halti, incluzând transportul pe snowmonbile, ghid anglofon, băuturi calde și snack (durată activitate: 6h);
 • activitatea de pescuit la copcă, incluzând transportul pe sanie trasă de snowmobile, echipamentul de pescuit, băuturi calde și snack (durată: 3h)
 • consultanța personalizată din partea unei specialist AuthenTrip, înainte, în timpul și după călătorie; 
 • asistența permanentă pe durata călătoriei
 • zborurile internaționale (pot fi rezervate suplimentar);
 • asigurarea medicală și asigurarea storno 
 • selectarea locurilor din avion
 • transportul dus-întors până la aeroportul din Budapesta
 • mesele neincluse în program și băuturile
 • vizitele și activitățile neorganizate sau doar sugerate în program
 • transportul de la/la aeroportul din Helsinki (există transport public foarte fiabil)
 • cheltuielile personale

Cazări

Mic hotel de familie *** (Sat de 500 de locuitori în nord-vestul Laponiei)

Construit în 1924, acest mic hotel reprezintă cea mai veche afacere de familie din Laponia. De altfel, aceeași familie se ocupă în continuare, fiind deja a 4-a generație. Pe Tiina, șefa casei, o veți găsi tot timpul la recepție, în vreme ce mama ei e nelipsită din bucătărie. Un hotel sub forma unei cabane din lemn, cu camere simple dar confortabile (paturi individuale - particularitate scandinavă), fiecare dintre ele dispunând de baie proprie, televizor, mini-frigider și uscător de haine. Două saune comune sunt disponible gratuit în fiecare seară, precum și o mică sală de forță. Lângă recepție se află un mic salon cu șemineu, ideal pentru a citi sau pentru a bea un ceai. Micul restaurant al hotelului propune mâncăruri tradiționale sub formă de bufet, fiind gătite după rețetele bunicii. Nu doar o simplă cazare, ci sentimentul de a sta la prieteni.

Mic hotel de familie ***

Refugiu în natură (Cătun Saami în Laponia finlandeză)

Situat în apropierea unui cătun Saami, pe malul lacului, acest refugiu de vânătoare propune mai mult decât o simplă cazare. Propune veritabila experiență tipic finlandeză, de a te regăsi în mijlocul naturii, într-o cabană de lemn, amenajată simplu, dar cosy. Aici nu există electricitate, ci felinare și candele... nici duș, ci o saună tradițională. Refugiul dispune de 4 paturi individuale, de un perete din sticlă cu vedere spre lac, de sobă pe lemne, de un mic colț de bucătărie și de o atmosferă primitoare, chiar intimă. Genul de loc de care n-ai cum să nu te îndrăgostești! Oaspeții petrec noaptea singuri, iar cina și micul dejun le sunt aduse de către gazde. Și cu puțin noroc, aurorele boreale pot fi admirate pe geam, chiar din pat! 

 

Refugiu în natură

Cottage-uri tradiționale din lemn (Sătuc la granița celor 3 țări nordice)

Situat pe malul unui lac, într-un colț de lume din nord-vestul Laponiei, acest ansamblu de căsuțe tradițional scandinave propun o cazare cosy și de calitate. Fiecare cottage este privat, complet mobilat și utilat (living cu șemineu, camere, baie cu saună, chicenetă, uscător de haine, televizor, internet, etc…), oferind toata autonomia necesară și putând caza de la 2 la 8 persoane. Recent, s-au adăugat și câteva cazări originale, special gândite pentru cupluri: igluuri din lemn și sticlă sau cabine scandinave cu un perete panoramic. Complexul dispune și de o clădire principală unde turișii pot fi cazați în apartamente individuale, la rândul lor complet mobilate și utilate. Restaurantul cazării este unul dintre cele mai apreciate din regiune, servind atât preparate tradiționale, cât și internaționale.

Cottage-uri tradiționale din lemn

Hotel confortabil aproape de port**** (Helsinki)

Situat aproape de port, acest hotel se află într-o clădire istorică în stil Art Nouveau, ridicată în anii 1920 dar recent renovată. Centrul orașului Helsinki, catedrala Uspenski, piața de pește și Palatul Prezidențial, toate se află la doar 500 de metri distanță. Fiecare cameră dispune de parchet, televizor și birou iar unele sunt dotate și cu facilități pentru prepararea ceaiului sau a cafelei. Veți beneficia de o conexiune wifi gratuită, de o saună, de o sală de sport și de un mic magazin deschis non-stop. Cu ferestrele mari, arcuite și cu tavanul înalt, restaurantul și barul oferă o atmosferă luminoasă. Când vremea este frumoasă, puteți profita și de o terasă exterioară. De asemenea, se pot închiria biciclete și bețe de mers pe jos precum nordicii. Cazare clasificată eco-friendly.

Hotel confortabil aproape de port****

Locuri

Sat de 500 de locuitori în nord-vestul Laponiei

Situat în nord-vestul Finlandei, acest sat liniștit și autentic numără o populație de numai 500 de locuitori. Printre aceștia, reprezentați ai comunității Saami (populația indigenă a Laponiei, încă nomadă până nu demult) care continuă tradiția creșterii renilor. Satul se află pe malul lacului Ounas, înconjurat de păduri nesfârșite și la intrarea în Parcul Național Pallas-Yllästunturi, adevărat paradis al iubitorilor de drumeții. Iarna, regiunea este ideală pentru practicarea activităților tipice Laponiei (plimbări cu sania trasă de câini husky, snowmobile, pescuit la copcă, ski nordic, rachete de zăpadă), totul într-un cadru natural prezervat și cu mici șanse de a te intersecta cu turiști. Pe parte culturală, bisericuță din sat este una deosebită (pictură despre viața comunității Saami), fără a uita de micul castel de gheață pe care localnicii îl construiesc în fiecare iarnă.

Sat de 500 de locuitori în nord-vestul Laponiei

Cătun Saami în Laponia finlandeză

Situat în partea nordică a comunei Enontekïo, nu foarte departe de frontiera norvegiană și la 2h pe snowmobile de cel mai apropiat sat, acest cătun se găsește pe malul lacului Pöyrisjärvi. Este una dintre ultimele așezări locuite în întregime de populația Saami, fiind vorba de doar câteva familii, care trăiesc, în principal, din creșterea renilor. De altfel, prezența Saami pe aceaste meleaguri datează de peste un mileniu. Un veritabil capăt de lume, care dincolo de natura sălbatică aproape intactă, oferă șansa unei experiențe culturale unice, în contact cu crescătorii de reni.

Cătun Saami în Laponia finlandeză

Sătuc la granița celor 3 țări nordice

Situat la extremitatea nord-vestică a Finlandei, în regiunea de tundră a Laponiei și la frontiera celor 3 țări nordice, acest sătuc pare un adevărat capăt de lume. De altfel, de aici până la Oceanul Arctic nu mai sunt decât 50 de kilometri. Sătucul numără mai puțin de 100 de locuitori permanenți, fiind așezat la baza muntelui Saana, locul sacru al comunității Saami. Este satul cel mai izolat din Finlanda, locul cu aerul cel mai pur din Europa și statistic, zona în care pot fi observate cele mai multe aurore boreale din Țările Nordice Atât iarna cât și vara, regiunea este ideală pentru numeroase activități în natură (drumeții, plimbări cu barca sau caiacul, mountain-biking, snowmobile, ski nordic, pescuit, etc…).

Sătuc la granița celor 3 țări nordice

Helsinki

Capitala Finlandei este situată la malul Mării Baltice în Golful Finic, fiind o capitală civilizată și liniștită unde cu siguranță nu vă veți plictisi. Puteți lua feribotul până la fortăreața Suomenalinna, să vă plimbați prin centrul pietonal trecând prin Esplanadi Park până în port, să vizitați impresionanta catedrală lutheriană din Piața Senatului, muzeul etnografic în aer liber Seurasaari, ori poate originala biserică modernă Temppeliaukio… iar pentru o experiență cu totul neobișnuită, recomandăm muzeul de realitate virtuală Amos Rex. Și nu poți ajunge în Helsinki fără să încerci imensa saună publică din port!

Helsinki

Amintirile noastre

Călătorie în Laponia autentică: aurore boreale și experiențe off the beaten track
Călătorie în Laponia autentică: aurore boreale și experiențe off the beaten track
Călătorie în Laponia autentică: aurore boreale și experiențe off the beaten track
Călătorie în Laponia autentică: aurore boreale și experiențe off the beaten track
Călătorie în Laponia autentică: aurore boreale și experiențe off the beaten track
Călătorie în Laponia autentică: aurore boreale și experiențe off the beaten track
Călătorie în Laponia autentică: aurore boreale și experiențe off the beaten track
Călătorie în Laponia autentică: aurore boreale și experiențe off the beaten track
Călătorie în Laponia autentică: aurore boreale și experiențe off the beaten track
Călătorie în Laponia autentică: aurore boreale și experiențe off the beaten track
Călătorie în Laponia autentică: aurore boreale și experiențe off the beaten track
Călătorie în Laponia autentică: aurore boreale și experiențe off the beaten track

Ce spun clienții noștri

Delia și Vlad L.

Greu de spus ce nu a fost WOW în această călătorie... totul super fain, ne-a plăcut! Tura pe Halti a fost preferata mea, dar toate celelalte experiențe au fost mai mult decât interesante și memorabile. Noaptea din cătunul Sami și întorsul în zori prin tundră și taiga la -20 de grade a fost iarăși ceva de ținut minte! Plus aurorele boreale sau primirea placută din partea tuturor.

Tura pe muntele Halti am făcut-o singuri cu ghidul, a fost o plăcere să discutăm și să ne împărtășească din experiența lui. Jeri a fost polițist și acoperea zona dintre granița cu Norvegia până la Enontekio, cunoștea pe mai toată lumea. Realizezi cât de puțin e populată zona, dacă poliția din Enontekio acoperă toată regiunea, inclusiv la o distanță de 2 ore de mers cu autobuzul! 
Tiina a fost o gazdă minunată la hotel, la fel și Taina. Mi-a plăcut că Taina și colega ei care ne-au fost gazde, au venit și au mâncat cu noi în refugiu, a fost ca o seară în familie. Sau turul de noapte...