You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Cum tot ne aflăm în perioada sărbătorilor de Paște, am pregătit un mic articol despre tradițiile specifice din fiecare destinație AuthenTrip. Obiceiuri speciale, preparate culinare și alte detalii inedite ale serbării Paștelui pe mapamond.  

Ei bine, țările scandinave râmăn mereu surprinzătoare și diferite de restul Europei. În Finlanda de exemplu, se păstrează o tradiție precreștină prin care se serbează primăvară și care poartă numele de Virpominen. Astfel, în Duminica Floriilor, copiii se deghizează în vrăjitoare și merg din casă în casă cu ramuri de sălcii, împărțindu-le alături de urări și fiind recompensați cu dulciuri.

Totodată, sunt aprinse focuri de purificare, iar de pe masă este nelipsit celebrul mämmi, un desert pe bază de malț și făină de secară, cu ușor gust de bere și servit cu înghețată de vanilie.


Photo: Visit Finland

Norvegienii în schimb, profită de perioada Paștelui pentru a ieși în natură, de regulă undeva la munte, bucurându-se de schi și de zăpada încă foarte prezentă în această perioadă din an. Iar când spui drumeție în Norvegia, spui musai ciocolată Kwikk și portocale. Iar dacă mai pun în rucsac și o brioșă cu scortișoară, viața devine brusc mult mai frumoasă!


Photo credit: Fredrik Ahlsen - Maverix Media / Visit Norway

Iar dincolo de ouăle de ciocolată și de farmecul statului la cabană, cititul de romane polițiste este un must! Practic nu există Paște în Norvegia, fără un påskekrimmen, adică fără suspansul unui thriller! Iar asta este valabil în toată țara, căci multe posturi de radio, televiziuni și chiar ambalajele unor produse, prezintă povești de groază, cu crime și detectivi. Spooky Easter!

Îar în Insulele Feroe, copiii se bucură de ouă din ciocolată, în vreme ce întreaga familie se reunește în jurul mesei, purtând cu toții haine de sărbătoare. Meniul se aseamănă cu cel de Crăciun, friptura de rață și cartofii fiind nelipsiți.


Photo: Alessio Mesiano / Visit Faroe

În cazul destinațiilor noastre de la Est, tradițiile de Paște sunt mai apropiate de cele din România. Ceea ce nu e chiar o surpriză când vine vorba despre o sărbătoare creștină, religia ortodoxă fiind destul de similară în această parte de lume. Astfel, obiceiul ouălor roșii este prezent atât în Rusia, cât și în Georgia și Armenia, la fel ca și respectarea postului și participarea la slujbele din biserici.

Când vine vorba de gastronomie însă, fiecare țară se mândrește cu propriile bunătăți! Armenii pregătesc mâncăruri cu pește, legume și mai ales o specialitate din orez cu stafide. Nelipsit este și tcheurek-ul, un fel de cozonac special pentru Paște, iar masa începe obligatoriu cu ciocnitul ouălor roșii.

Georgienii în schimb, pregătesc pasca și păstrează o veche tradiție păgână dedicată sosirii primăverii. Astfel, bărbații trebuie să sară peste foc, în semn de purificare și pentru a izgoni spiritele rele ale iernii. Iar de pe mese nu lipsesc pasca și grozavele vinuri roșii georgiene!

     

În Rusia, pe lângă pască și ouăle roșii sau chiar încondeiate, la mare preț este Kulici-ul. Un fel de cozonac asemănător cu celebrul panettone italian, umplut cu nuci, stafide, fructe confiate și rom, totul acoperit cu o glazură delicioasă! Deasupra apar de obicei literele chirilice XB, acestea reprezentând inițialele urării ''Hristos a Înviat!''.

Toate preparatele sunt așezate pe o față de masă albă, simbolizănd puritatea. Și apropo de ouă încondeiate, rușii sunt adevărați maeștrii ai acestei arte, urmând tradiția unui anume Fabergé...


Photo: Вадим де Голь / Wikimedia commons

Peste ocean, mixul dintre cultura latină și creștinism nu putea da naștere decât unei atmosfere chiar mai festive decât în Europa. În Mexic de pildă, tradițiile pascale durează două săptămâni, timp în care orașele și străzile sunt decorate cu ghirlande și animate de muzică.

Astfel, în săptămâna premergatoare Învierii, denumită Semana Santa, atmosfera este predominant sobră, fiind organizate procesiuni ce reconstituie extrem de realist scenele biblice. Ca o curiozitate, există un obicei denumit ''arderea lui Iuda'', prin care păpuși din hârtie și iarbă sunt arse în semn de condamnare a trădării.

Odată cu ziua de Paște însă, totul se transformă într-o fiesta, mexicanii luând cu asalt plajele din întreaga țară. Cât privește copiii, aceștia se bucură de bomboanele ascunse în celebrele pinata, figurine din hârtie colorată confecționate manual și agâțate pe verticală. Doar că pentru a găsi bomboanele, cei mici sunt mai întâi legați la ochi și învârtâți de câteva ori, ca mai apoi să nimerască acele pinata cu ajutorul unui bâț. Inutil de descris crizele de râs ce cuprind întreaga familie! 


Photo: Philip Gielda / Unsplash

În Cuba, Paștele preia din tradițiile lumii catolice, dar la o scară destul de redusă, regimul politic și statutul laic al țării fiind principalele motive. Cu toate acestea, o parte dintre cubanezi respectă postul, iar în timpul procesiuniilor din Semana Santa, își țin capul acoperit.

Un obicei inedit este acela de grațiere a unui deținut, în vreme ce printre specialitățile culinare, se regăsesc celebrii bunuelos, un fel de gogoși asemănători mucenicilor de la noi, preparați dintr-un amestec de manioc, făină, cartof dulce și dovleac.


Photo: Jonathan Ocampo / Unsplash